Afgelopen zaterdag had de van Limburg Stirum band de eer deel te nemen aan de 10de Nederlandse Veteranendag. Met een totaal aantal van 90.000 bezoekers en een goed bekeken uitzending werden alle 130.000 militaire veteranen bedankt voor hun inzet, nu en in het verleden.

Voorbereiding op 108bpm
De laatste weken werd hard gerepeteerd voor deze Veteranendag. Omdat er op deze dag alleen marsen in een tempo van 108bpm gespeeld mogen worden moest het repertoire iets aangepast worden. Respect voor de leden en technische staf dat ze zo snel nog een aantal nieuwe marsen in hebben gestudeerd.

Een geweldige kick
Vroeg in de ochtend vertrok de bus richting Den Haag waar we ontvangen werden met een heerlijke lunch. Na het omkleden en inspelen marcheerden we richting het Malieveld. Daar werden we opgesteld in een stoet van ongeveer 4000 militairen, diverse legervoertuigen en muziekkorpsen. Het was fantastisch te zien hoe respectvol iedereen hier met elkaar om gaat. We vertrokken vanaf het Malieveld om het defilé te lopen. Hanneke Luyke, hoorniste bij de vLS: “Met 90.000 toeschouwers langs de kant gaf het me een ‘kick’ om hier te lopen”.

Koning Willem Alexander
Na een mooie route door Den Haag kwamen we langzaam dichterbij het punt waar Koning Willem Alexander stond. Elke deelnemer kreeg op de Kneuterdijk de groet van Koning Willem Alexander. Met een mooie mars en een groet van tambour-maître Eduard Veldkamp aan de Koning, marcheerden wij langs deze drukke plek. Televisiecamera’s legden ons vast en tribunes vol bezoekers klapten op de maat van de muziek. Zelfs de wat oudere leden kregen hier toch nog wel weer even de zenuwen van.

Onze eigen veteraan 
Ook binnen de van Limburg Stirum band liep een veteraan mee. Willie Puttenstein diende in 1990 in Irak tijdens Operation Desert Storm. Willie was trots dat ze vandaag deze dubbelfunctie had. Uiteraard heeft zij tijdens het defilé haar speldje gedragen. Willie Puttenstein over haar dubbelfunctie: “Als muzikant is het een eer om hier aan deel te mogen nemen. Als veteraan vind ik het zeer goed dat veteranen zo goed worden gewaardeerd. Ik heb vandaag dubbel genoten.”  

Afsluitende serenade
Bij terugkomst van deze eervolle en geslaagde dag werd er voor Klaas van Olst een serenade gegeven. Klaas is 75 jaar geworden en is een trouwe sponsor van de vLS Band. Klaas verzorgt onder andere met zijn prachtige oldtimer het vervoer van het instrumentarium van de vLS binnen de regio. Klaas was blij verrast toen de volledige vLS voor zijn deur stond. Hij sloot de dag af met de woorden: “Ik ben er emotioneel en stil van!”

Bekijk hier de compilatie van de vLS Band tijdens Veteranendag 2014